Dhal z červené čočky "pěti vůní"

Čočkový dhal je vynikají pokrm k obědu, večeři, svačině... kdykoliv. Zažene hlad, dodá tělu bílkoviny a potěší všechny smysly. Začíná se jíst už během vaření 👃. Navíc ho můžete pokaždé udělat trošku jinak, jiný poměr surovin, jiné koření, podle nálady a fantazie. 😍 #vareni #pavlapolifka

Suroviny: červená čočka (1 hrnek na 2-3 porce), kokosové mléko (asi 2,5 dl, návod na domácí výrobu níže), zeleninový vývar (asi 2 l), olivový olej nebo ghí, šalotka nebo cibule, česnek, zázvor, chilli paprička, rajčatová šťáva, bio citron, čerstvý koriandr, koření: mletý pepř, koriandr, mletý kardamon, skořice, římský kmín, muškátový oříšek, hřebíček, badyán (vždy dávám římský kmín, karadmon, muškát, skořici a pepř), sůl, k podávání jogurt a sezamová semínka.

Množství koření:  na 2-3 porce dhalu (tedy 1 hrnek červené čočky) doporučuji začít s 1-2 lžičkami římského kmínu a 1/2-1 lžičkou ostatních druhů, kardamonu, hřebíčku a badyánu stačí 1/4-1/2 lžičky, 2 stroužky česneku, 2 cm zázvoru a 2 šalotky. Při druhém pokusu už můžete ladit chutě a vůně dle svého gusta.

Domácí kokosové mléko: kokosové vločky namelte nebo použijte kvalitní mletý kokos, zalejte vodou v poměru 1 díl kokosu na 2 díly vody a nechejte asi 15 minut odstát. Na výrobu mléka potřebujete opravdu výkonný mixér nebo blender. V něm důkladně rozmixujte kokos s mlékem a pak přeceďte přes jemné síto nebo plátno. Pečlivě přepasírujte a vymačkejte veškerou tekutinu.

Postup: Pokud nemáte mleté, v hmoždíři rozdrťte koření: kardamon, pepř, hřebíček a další. Čerstvě drcené koření má intezivnější aroma. Pokud se vám v hmoždíři nepodaří rozdrit koření na prášek, můžete ho prosít přes jemné sítko, aby se do vaření nedostaly větší tvrdé kosuky. V hlubokém hrnci na oleji nebo ghí (asi 3-5 lžic) orestujte na jemno nakrájenou šalotku, zázvor a chilli papričku, po chvilce přidejte i na jemno nakrájený česnek a koření, společně krátce restujte na středním plameni, aby se všechny suroviny v hrnci krásně rozvoněly. Stále míchejte, aby se koření nepřipálilo. Přidejte 1-2 dl rajčatové šťávy nebo pyré. Krátce spolu za stálého míchání restujte a přidejte červenou čočku. Až se čočka v hrnci obalí voňavou směsí, zalejte ji zeleninovým vývarem. Přidejte nastoruhanou kůru z 1/2 bio citronu, osolte a společně vařte asi 10 minut. Pak přidejte kokosové mléko a vařte dalších 10 minut nebo dokud čokový dhal nezhoustne na hustotu krupicové kaše. Pokud během vaření dojde v hrnci tekutina (čočka pojme hodně vývaru a zvětší objem), přilejte vždy trochu vývaru. Ochutnejte a výslednou chuť dolaďte solí a citronovu šťávou. Čockový dhal podávejte hojně posypaný čerstvým koriandrem. Do hotového dhalu můžete při servírování přidat lžíci jogurtu, ozdobit sesamovými nebo konopnými semínky. Jako příloha je ideální rýže, jogurtové placky nebo chlebové placky "naan".

Pro zobrazení komentářů se přihlaste nebo registrujte