Jablečné lívance s vanilkovou omáčkou

Lívance. Jablka. Voňavá vanilková omáčka. Když není čas nebo chuť zadělávat těsto na kynuté buchtičky, tahle varianta může být na stole do dvaceti minut. #vareni #domacivareni #rychlevareni #homecooking #vanilka #jablka #recepty #pavlapolifka

Suroviny na lívance: 1 jablko, 1 kelímek jogurtu, 1 bio vejce, 2 kelímky bio špaldové mouky (nebo libovolné dle vašich sympatií a možností), 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene. Množství vychází asi na 8 menších nebo 6 větších lívanců.

Suroviny na vanilkovou omáčku: 250 ml smetany ke šlehání (30-40%), 2 žloutky z bio vajec, cukr dle chuti, přírodní vanilka/vanilkový lusk nebo alespoň cukr s přírodní vanilkou.

Na dokončení: 1 jablko s tvrdší dužinou, třtinový cukr, rum, vlašské ořechy, rozinky.

Postup: Jablko nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte z něj šťavu. V míse smíchejte metličkou jogurt s vejcem a nastrouhaným jablkem. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vzniknout by mělo těsto nadýchané, ale pevné, které se příliš neroztéká do stran. Na pánvi potřené tukem (olej, ghí) smažte na středním plameni lívance z obou stran. Dělám velikost asi na dvě vrchovaté lžíce těsta na jeden lívanec. Na vanilkovou omáčku dejte do hrnce pozvolna zahřívat smetanu s cukrem a vanilkou. Pokud pužijete vanilkový lusk, rozříznětě ho podélně a hranou nože setřete semínka vanilky. Lusk vařte ve smetaně taky. V misce prošlehejte žloutky a až se smetana začně vařit pomalým proudem ji za stálého míchání metličkou vešlehejte do žloutků v míse. Spojte pořádně a vlejte zpět do hrnce. Na velmi mírné plotně za stálého míchání vařte až do zhoustnutí omáčky. Omáčka by něměla vřít (bublat o106), ale když se sem tam převalí v omáčce bublina je to ok. Vařit by se měla těsně pod bodem varu do zhoustnutí. Vyndejte z omáčky vanilkový lusk. Na servírování nakrájejte jablko na malé kostičky, asi 1 cm. Na pánvi rozehřejte máslo a chvíli opékejte (je nutné opekát, ne dusit, stačí na to ne úplně plný výkon plotny, ale tak střední) kostky jablíček v másle. Stačí asi tak 2-3 minuty. Pak posypte jablka asi 2 lžícemi třtinového cukru, míchejte až cukr zkaramelizuje a obalí jablíčka. V troubě na pečícím papíru na 160-180 stupňů nebo na suché pánvi nechejte chvíli péct vlašské ořechy. Stačí pár minut, poznáte podle čichu, hlídejte ať se nespálí. Do hlubokého talíře nalejte vanilkovou omáčku, přidejte natrhané lívance, posypejte karamelizovanými jablíčky a nasekanými ořechy. Lze přidat také rozinky (naložené v rumu nebo jen tak).

Pro zobrazení komentářů se přihlaste nebo registrujte