promo

Co já vím ’25

Seriál krátkých zamyšlení nad každodenními událostmi z obyčejného života.

Každý den poslouchám názorové podcasty. Parta náhodně vybraných intelektuálů mi pokaždé řekne, co si můžu myslet o světě.

Jenže ten jejich svět je jiný než ten můj. Oni většinou komentují světovou a domácí politiku a velké události. Můj svět se točí kolem docela jiných starostí. Dost možná se ten můj svět podobá tomu vašemu. Ale co já vím…

Co můžete v sérii čekat?

  • Krátká zamyšlení, ne delší než na pět minut.

  • Texty psané živým člověkem, ale předčítané mým robohlasem.

  • Témata mých zamyšlení jsou různorodá a týkají se rodiny, práce, místa, kde žiju, i vývoje ve světě, pokud se mě nějak osobně dotýká.

Kolik a za kolik?

  • Píšu několikrát do týdně, pokud mi to vytížení a zdraví dovolují.

  • Série stojí 365 korun jako kdejaký paperback v knihkupectví a obsahuje texty z roku 2025.

Můžu si přečíst ukázku?

365 Kč
Univerzální nástroje jsou lepší než specializované
Univerzální nástroje jsou možná málo efektivní, ale když jsou dostatečně levné, vždycky nad specializovanými vyhrají. A je jedno, jestli se bavíme o vybavení kuchyně, dílny, manufaktury nebo o softwarových nástrojích, jako je Excel, automatizace procesů s Make.com a umělá inteligence. Je sice…
3:05
The Internet
Magazín The New Yorker, známý svým konzervativním pravopisem, v pondělí čtenářům newsletteru oznámil, že přestává psát Internet s velkým I, e-mail bude nadále bez spojovníku a web site už nejsou dvě slova.
Čeština je v pravopise velmi zkostnatělá. Poslední úprava českého pravopisu proběhla…
3:13
Mít vlastní peníze
Část mých kamarádů se upíná k pasivním příjmům. Jeden koupil činžovní dům v bývalém okresním městě a začal zvelebovat a pronajímat garáže. Jiní moji kamarádi by rádi zavedli nepodmíněný příjem ve výši, která pokryje základní lidské potřeby. Obě ty možnosti jsou lákavé. Nic se ale nevyrovná pocitu,…
3:07
Pečení je radost
Pro každého z nás pečení představuje něco jiného. Pro někoho je to forma relaxace nebo dokonce terapie. Někdo má pečení jako formu péče o druhé. Někomu pečení poskytuje prostředí, nad kterým může mít kontrolu. Někdo v pečení najde spojení s tradicí. Někomu dodává pečení pocit soběstačnosti. Každému…
2:59
Co a jak. O delegování
Šéfové, majitelé firem a zákazníci rádi mluví o tom, že najímají specialisty, kteří jsou v dané oblasti lepší než oni sami. Pokud myslíte, že je potřeba dělat mikromanagement, určitě se najde někdo, kdo je v tom lepší než vy. Ale co já vím…
2:57
Každé zadání je nejdříve špatné
Už jsme přijali jako fakt, že dobré řešení vyžaduje práci v iteracích. Možná by pro nás pro všechny bylo dobré přiznat si, že ani zadání není nikdy dobré hned napoprvé. 

Ale co já vím…
2:07
Budeme si rozumět
Jazyk má spojovat a ne rozdělovat. Měli bychom se snažit rozumět řeči našich dětí a pokoušet se jí i sami mluvit. Ne, abychom se cíliti mladšími, ale aby mezi námi nevznikala propast neporozumění.

Ale co já vím…
2:48
Devadesát procent všeho je brak
Je normální, že všechno není stoprocentní. Není potřeba dohánět kvalitu kvantitou. Nezpomalujte, držte tempo. Vždycky usilujte o co nejlepší výsledek. A mějte se rádi.

Ale co já vím.
2:43
Obrana dlouhé pomlčky
Dlouhá pomlčka prý prozrazuje text vytvořený umělou inteligencí. Jestli důsledkem generování textů pomocí AI bude estetičtější text, není to málo.

Ale co já vím…
2:20
Většinu života strávíme v budoucnosti
Jako malý jsem četl Ábíčko – časopis mladých techniků a přírodovědců. Vycházely tam vizionářské články o blízké budoucnosti. Už tehdy jsem začal chápat, že co je pro jednoho obraz budoucnosti, pro druhého je všední přítomnost. Možná že všechny vize budoucnosti už teď někde existují.
Ale co já…
3:08