Jablečné šátečky z tvarohového těsta

Varianta tvarohového těsta, které je prověřeno mnoha kuchaři a hospodyňkami. Zkuste tu moji, která rozhodně neprověří vaše nervy ani trpělivost. 😉 #peceni #domacipeceni #tabrohovetesto #pavlapolifka

Suroviny na těsto: 400 g špaldové mouky, jedna kostka tvarohu (250 g), jedna kostka másla (250 g), 2 vejce, 2 lžíce cukru moučka (melu si vlastní z třtinového), 1/2 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů, špetka soli, volitelně rum a 1/4 rozpuštěného másla na potření

Suroviny na náplň: 7-9 jablek, cukr dle chuti, skořice dle chuti, ořechy a rozinky dle sympatií, meruňková marmeláda

Postup: Ve větší míse smíchejte vařečkou nebo metličkou tvaroh s vejci do jedné hmoty, pak přidejte změklé máslo a špetku soli. Vše pěkně spojte do hladkého hustého krému. Nakonec přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dvěmi lžícemi cukru. Nejprve vařečkou a pak ručně zpracujte na hladké těsto, které se nelepí. Ihned můžete těsto rozdělit na 4 stejné díly. Z každého dílu vyválejte obdélník a ten rozdělte na 6 stejných čtverců. Do středu každého čtverce dejte lžičku meruňkové marmelády a trochu jablíček. Rohy každého čtverce spojte ve středu a tvaruje šátečky. Jablíčka můžete nastrouhat nahrubo nebo nakrájet na tenké malé plátky. Preferuji plátky i do závinů, jablka tolik nepustí šťávu. Nastrouhaná nebo nakrájená jablka smíchejte podle kyselosti jablek s cukrem, skořicí a případně nasekanými ořechy nebo rozinkami. Šátečky pečte na vymazaném plechu nebo pečícím papíru ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 -30 minut, záleží na velikosti šátečků a tloušťce těsta. Až mají krásnou zlatavou barvu je obvykle hotovo. Po upečení můžete šátečky potřít rozpuštěnými máslem s rumem. Hotové ještě teplé šátečky pocukrujte mletým cukrem. 

Pro zobrazení komentářů se přihlaste nebo registrujte