Suroviny: cukrářské piškoty, 1 šálek kvalitního espressa, kakao, mletý cukr (klasický nebo třtinový), trocha aromatického alkoholu (amaretto nebo český rum), mascarpone, kvalitní oříškový nebo čokoládový krém (můžete si vyrobit nutellu za avokáda)
Postup: 1 balení cukrářských piškotů rozdrťte v míse ručně nebo rozenelte v mixéru, piškoty nemusí být rozemleté úplně na moučku. Pak do nadrcených piškotů vlejte espresso, lžíci alkoholu a přidejte asi 2-3 lžíce cukru. Promíchejte a přidejte mascarpone (vanička mívá obvykle 200-250 g). Zpracujte v těsto, pokud je moc řídké, přidejte rozdrcené/namleté piškoty. Těsto by mělo mít konzistenci asi takovou, ze které jste schopni rukama zpracovat kouli bez přílišného lepení. Dejte těsto na 20-30 minut chladit do lednice. Z vychlazeného těsta odebírejte stejné množství a rukama utvořte placičku, do středu dejte lžičku nutely, opatrně ji zabalte do těsta (jako když plníte knedlíky) a zpracujte do koule. Koule obalujte v kakau a dejte chladit. Z těsta můžete také tvarovat malé kuličky bez náplně a obalovat v kakaku. Získáte tak malé nepečené cukroví nebo pralinky jako dárek.