Venku je jaro. To znamená čerstvou pažitku, první sedmikrásky a spoustu dalšího zeleného. A taky?
Ano, je čas probrat vaše zásoby ve spíži a v kuchyni. Co mám teď na mysli?
Ne, že by tohle všechno teď obratem prošlo a museli jste vyhodit. Vydrží to. Ale také to:
Sama se držím zásady spotřebovat sušené bylinky do roka, tedy do další sezóny. Mám pocit, že čerstvě nasušené mají tu největší sílu. Obecně se doporučuje spotřebovat nasušené bylinky do 1 -2 let. Především sušené květy do 1 roku.
Příruční mrazák mám malý, takže jídlo v něm se snažím pravidelně obměňovat. Nechci jej mít narvaný rybízem, a pak nemít kam dát maso, vývar nebo koupenou rybu v akci, kterou nezpracuji hned. Tady určitě nechci skladovat víc než rok.
Dnes vás zvu k malé revizi a oprášení těchto kuchyňských zásob. Vnímám, že i tohle k minimalismu patří. Vědět, kde co mám a používat to, co skladuji k jídlu. Můžete to vnímat i jako formu respektu k sobě, k ostatním a přírodě. Nasušit, natrhat a zpracovat dalo jistě nějakou práci. Tak, ať nepřijde vniveč.
Možná se vám do toho nechce. Ta vidina velikého úkolu.
Ale můžete to taky obrátit. Mít důvod to udělat. Pro mě osobně je ten nejdůležitější důvod - osvěžit si tím, co mám doma a co schovávám.
Zklidňuje mě mít povědomí a přehled o zásobách. Nemusí to být o každé skleničce, ale řádově.
Dalšími dobrými důvody může být:
Jak takovou revizi dělám já?
To je občas překvapení. Jéé, my máme ještě třezalku, to jsem netušila. A ještě trochu rybízu v poloprázdné dóze, no vida.
Tohle zní banálně, ale pro mě je to zásadní.
Jakmile je sušená bylinka zastrčená vzadu ve spíži, čaj z ní nedělám, protože beru vždy ty, které jsou ve skříňce hned vedle konvice v kuchyni. Když v operativní skříňce čaje dochází, manžel koupí další zelené a černé, které rádi pijeme. Ale do zadních částí špajzky se už nedívá.
Jakmile není kupovaná bylinka přesypaná do sklenice, je mnohem menší šance, že ji použiju, otevřu krabičku, sundám gumičku a rozroluji pytlík.
Jasně, to není hotové za pár minut. Zpracovávání a dopotřebování je dlouhodobější. Ale pár kroků příprav a hned to jde snáz.
U bylinek a koření je hlavně dosypu, přesypu a zajistím, že jsou po ruce při vaření.
U ovoce z něj potřebuji systematičtěji vařit a péct. Už během probírky mrazáku si dělám poznámky. Na papírek na lednici si napíšu nápady na jídla, do kterých zužitkuji nalezené suroviny. A dopíšu i houbovou omáčku, protože hub máme z loňska mraky :-). Dřív nebo později se stane, že nebudu vědět "co vařit" a takový papírek mi pomůže.
Pro vaši inspiraci mám 2 velmi jednoduché recepty, kam se "vcucne" hodně bobulovin:
Ovocný crumble
Crumble je jednoduchý anglosaský koláč bez těsta, v zásadě vrstva ovoce se silnou vrstvou drobenky.
Drobné bobuloviny smíchám s nakrájenými jablky, osladím, okořením a zapeču v koláčové formě s posypkou. Do posypky dám ovesné vločky, mouku, máslo a cukr. Lahodné kombinace jsou např. borůvkovo-jablečný nebo rybízovo-hruškový crumble.
Nepečený vrstvený dezert
U nás velmi oblíbený na svačinu, snídani nebo i speciálnější příležitost. Navíc rychlý na přípravu.
Ve vyšší dóze vstvím piškoty, tvarohovo-smetanový krém (případně doplním o žervé, lučinu, mascarpone) a ovoce. Nechám uležet a vychladit v lednici. Jíst můžete už za pár hodin, ale nejlepší je proležený do druhého dne.
Abyste nezůstali jen u čtení, mám tu pro vás malé "nakopnutí":
Pamatujte, nejde o dokonalost. Nejde o přerovnání celé špajzky, sklepa a skříněk v kuchyni. Jde o rychlou revizi a pár úkonů, které vám pomohou využít to, co už doma máte.
Tak držím palce.
Marcela