Suroviny na kroupoto: 100-200 g uvařených ječných krup, čerstvý křen, 200 ml mléka, 100 ml smetany, 1 ks šalotka, máslo, hladká mouka, sůl, pepř, cukr, citron
Suroviny na uzené maso: vařený uzený hovězí jazyk (nebo jiné uzené maso), olej, česnek, med, hořčice, sůl (pro vegetariány možné nahradit maso portobello žampiony)
Postup: Uvařte hovězí jazyk v osolené vodě s cibulí, česnekem, bobkový listem, pepřem a novým kořením do měkka. Trvá to až 3 hodiny. Kroupy uvařte podle návodu na obalu (každý typ a velikost vyžaduje jiný čas). Udělejte si základ jako na křenovou omáčku a do ní vmíchejte uvařené kroupy. Na 2 lžících másla orestujte najemno nakrájenou šalotku, pak ji zaprašte asi 1 lžící hladké mouky, míchejte a nechejte chvíli opražit. Pak přidejte chladné mléko a za stálého míchání vařte asi 5 minut na krémovou světlou jíšku. Přidejte smetanu a chvíli vařte. Podle potřeby dolejte mléko. Pak přidejte sůl, pepř, cukr a čerstvý, jemně nastrouhaný křen podle chuti. Společně vařte dalších 5 minut a na závěr dokončete výslednou chuť šťávou z citronu. Nakonec přidejte kroupy. Spojte kroupy s omáčkou a udržuju mírně teplé. Uvařený jazyk oloupejte a nakrájejte na plátky. Obalte v marinádě z 1 lžíce medu, 1 lžíce hořčice, 1 stroužku česneku, soli a pepře. Opečte plátky jazyka z obou stran na pánvi na trošce oleje a podávejte s kroupotem. Ke kroupotu si můžete také udělat karamelizovanou cibulku nebo nahradit maso opečenými plátky portobello žampionů.