Rebarborový hrníčkový koláč

Svíravě kyselá rebarbora je láska. Klasika. Rychlovka. Třeba když vám v lednici zůstane kefírové nebo acidofilní mléko s prošlou dobou spotřeby jako mně. Recept vznikal za pochodu, když mě ráno “honila mlsná”, tak ho sem hned píšu, než nápad zmizí v hlavě. #domacipeceni #pavlapolifka

Suroviny: rebarbora (nebo jiné kyselé ovoce), 1 ks acidofilní mléko (500 ml), 2 bio vejce z domácího chovu, 1 hrnek oleje (250 ml), 1 hrnek třtinového cukru, 1 vanilkový cukr s přírodní vanilkou, 2 hrnky bio hladké špaldové mouky, 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů, 2 lžičky jedlé sody, kůra z bio citronu, mandle, drobenka (100 g mouky, 50 g másla, 50 g třtinového cukru)

Postup: Připravte si rebarboru a drobenku. Větší stonky rebarbory oloupejte, menší nemusíte, a nakrájejte na kostičky. Na drobenku zpracujte prsty všechny suroviny na hrudky, máslo musí být měkké, vyndejte ho z lednice předem. Na těsto smíchejte ve velké míse tekuté suroviny s cukrem a citronovou kůrou (vejce, acidofilní nebo kefírové mléko, olej, cukry, kůra z citronu). V další míse smíchejte sypké suroviny (mouka, prášek do pečiva, soda). Sypkou směs přidejte k tekuté a smíchejte v hladké těsto. Nemíchejte dlouho, stačí ručně metličkou suroviny spojit. Vymazejte máslem a vysypejte hrubou moukou dvě koláčové nebo dortové formy. Nalejte do nich těsto a na ně dejte nakrájenou rebarboru, posypejte drobenkou a mandlovými plátky. Pečte ve vyhřáté troubě na obvyklou teplotu 170 nebo 180 stupňů alespoň 40 minut. 

Pro zobrazení komentářů se přihlaste nebo registrujte