Krém z pečených paprik s feta sýrem a pikantní pečenou cizrnou

Hustý, sametově hebký krém z pečených paprik spolu s feta sýrem a pikantní křupavou cizrnou splňuje moji oblíbenou "trojku" na talíři = něco jemného, něco křupavého a něco osvěžujícího. Polévka je navíc výborná v teplé i studené variantě. Experimentujte a bavte se! #vareni #polifka #pavlapolifka

Suroviny na polévku: 4-5 velkých červených paprik, 2 l zeleninového nebo kuřecího vývaru (ve stavu nouze stačí voda), 1 střední cibule, 1 dl pasírovaných rajčat nebo rajčatové šťávy (v obchodech lze koupit rajčatovou passatu), olivový olej, sůl, pepř, cukr, bio citron, feta sýr, čerstvá nať koriandru, volitelně smetana, volitelně jedna střední moučná brambora

Suroviny na pečenou pikantní cizrnu: plechovka vařené cizrny nebo velký hrnek uvařené cizrny, olivový olej, sůl, chilli

Postup: Nejprve dejte péct papriky do trouby na 200 stupňů. Hluboký plech vyložte pečícím papírem. Papriky omyjte, osušte, rozkrojte, zbavte stopek, jadřinců a semínek. Rozkrojenou stranou položte na pečící papír a pokapejte olivovým olejem. Pečte v troubě tak dlouho, až se na povrchu začnou dělat černé puchýře. Papriky vyndejte z trouby a dejte do mísy, tu překryjte sáčkem nebo potravinovou folií a nechejte papriky alespoň 5 minut odpočívat. Papriky se musí zapařit. Pak papriky zbavte slupek, díky zapaření to půjde velice snadno. V hrnci na olivovém oleji orestujte na jemno nakrájenou cibuli až zesklovatí, osolte, opepřete a přidejte oloupané papriky, pasírovaná rajčata, oslaďte troškou cukru a chvíli společně restujte. Zalejte vývarem a přiveďte vše k varu. Vařte na mírném plameni asi 5 - 10 minut. Pokud chcete opravdu hustý krém, můžete v základu spolu s cibulí orestovat na kostičky nakrájený brambor. Pokud použijete do základu brambor, polévku vařte až do jejich změknutí. Uvařenou polévku rozmixujte na jemný krém. Ponorný mixér stačí, ale opravdu krémové konzistence, bez nutnosti polévku pasírovat, dosáhnete ve výkonném blenderu. Rozmixovanou polévku vraťte do hrnce, vylaďte chuť solí, pepřem a citronovou šťávou. Volitelně můžete přidat trochu smetany. Polévku podávejte s rozdrobeným feta sýrem, koriandrem a pikantní křupavou cizrnou.

Křupavá pikantní cizrna: Výborná do polévky i jako zdravější křupavé mlsání. Uvařenou cizrnu dobře osušte. Vyložte plech pečícím papírem, nasypte na něj osušenou cizrnu, zakapejte olivovým olejem, okořeňte chilli a solí a pořádně promněte rukama, aby se každé zrnko cizrny obalilo v koření a oleji. Pro děti můžete chilli nahradit mletou paprikou s troškou římského kmínu. Pečte v rozehřáté troubě na 200 stupňů asi 30 minut, v průběhu pečení občas promíchejte.

Tip navíc: Tato polévka chutná teplá i studená. V létě můžete dát krém vychladit a podávat ho třeba se zakysanou smetanou. Studená varianta je výborná také se zeleninovým křupavým prvkem. Stačí na malinkaté kostičky nakrájet okurku a řapíkatý celer, lehce osolit, opepřit, zakápnout olivovým olejem a použít tuto zeleninovou směs jako vložku do studené polévky.

Pro zobrazení komentářů se přihlaste nebo registrujte