Suroviny: kapří hlavy a vnitřnosti (asi 1 hlava na 1 litr vody), kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer v poměru 2:1:1), cibule, olej, máslo, hladká mouka, vejce, bobkový list, nové koření, majoránka, zelená nať petržele, starší rohlík nebo houska a dle originál receptu i masox nebo vegeta :) V postupu si ukážeme, že to jde i bez nich.
Postup: Kapří hlavy a vnitřnosti uvařte ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Vývar není třeba vařit dlouho, stačí 1 hodina, Pak vývar sceďte přes síto, opatrně oberte maso z hlav, nakrájejte vnitřnosti a odložte je stranou. Na másle a trošce oleje osmažte cibulku a nastrouhanou kořenovou zeleninu. Podlejte troškou vody a poduste do měkka. Podušenou zeleninu přidejte do vývaru, chvíli povařte. Udělejte jíšku na másle a cibulce a zamíchejte do polévky. Ochuťte majoránkou, vegetou nebo masoxem. Na závěr zakvedlejte do polévky vajíčko a přidejte obrané maso a vnitřnosti. Podávejte s opečenou houskou na kostičky a zelenou petrželkou.
Moje úprava bez masoxu a vegety. :) Kapří vývar vařím kromě soli, bobkového listu a nového koření také s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem a spoustou zelené naťové petržele. Na másle s troškou oleje orestuji nadrobno nakrájenou šalotku, přidám nastrouhanou novou kořenovou zeleninu (ne tu z vývaru) a až voní, přidám lžičku kuchařského droždí, špetku kurkumy a muškátového oříšku, pepř a restuji spolu se zeleninou až je pěkně opečená. Pak zeleninu zapráším moukou a chvilku restuji, zaleju kapřím vývarem a za stálého míchání přivedu k varu. Společně vařím asi 15 minut. Na závěr ochutím jako babička majoránkou a zakvedlám vajíčka. Přidám maso a podávám se zelenou petrželkou a na másle pečenými rohlíky na kostičky.
Na fotografii si můžete povšimnout tátovy vsuvky. Neznám moc mužů jako můj taťka. Celý život dělá mamce v kuchyni pomocníka "přípraváře". Vše nachystá, očistí, nakrájí, nastrouhá a mamka už může jen vařit. A je to strojař, který celý život kreslil a četl technické výkresy. Jeho vsuvka do babiččina receptu mě vždy rozesměje.
.