Suroviny: 8 plátků toastového chleba (v obchodech najdete obvykle dvě velikosti, vyberte ten větší), 3 vejce, 1 kelímek šlehačky nebo smetany (libovolné tučnosti), dva druhý sýra (čedar, sýr s modrou plísní), slanina, žampiony, červená cibule, cibule nebo šalotka, baby špenát, česnek, olej, sůl, pepř, volitelně zelené bylinky (petrželová nať, tymián, zelená cibulka), zelenina k podávání
Postup: Formy na muffiny vymažte olejem nebo máslem. Z plátků toastového chleba vykrojte kruhy. Použít můžete větší hrnek nebo misku dnem vzhůru a opatrně nožem oříznout. Kruhy z toastového chleba rozválejte válečkem, složte do tvaru mističek a opatrně vtlačte do forem na muffiny. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 3 minuty. Mezitím si připravte náplně. Na špenátovou náplň orestujte v pánvi na trošce oleje jemně nakrájenou cibuli, pak přidejte špenát, česnek, osolte a opepřete podle chuti a krátce společně restujte. Na žampionovou náplň orestujte na pánvi slaninu na kostičky, přidejte červenou cibuli a žampiony na plátky - společně restujte do změknutí žampionů, dle chuti osolte a opepřete. Do předpečených košíčků dejte lžíci náplně a zalejte každý košíček s náplní směsí smetany a vajec. Směs smetany a vajec společně prošlehejte, můžete ji lehce osolit a přidat nasekané zelené bylinky. Navrch každého košíčku přidejte sýr (na žampionové nastrouhaný čedar, na špenátové nadrobený sýr s modrou plísní). Pak zapečte košíčky v troubě ještě asi 15 minut. mini quiche jsou nejlepší teplé, podávejte s malým salátkem nebo zeleninovou oblohou.