6 důvodů, proč je Chorvatsko mimo sezonu mnohem lepší než v létě

A když myslím mimo sezonu, myslím dobu, kdy přestává být hlavní zábavou koupání v moři. Protože Chorvatsko není jenom moře a taky s posledním turistou nemizí z mapy, jen z našich myslí. Život tam pokračuje dál a vy máte jedinečnou možnost si ho skutečně užít a vychutnat na 100 %.

1. Žádné davy

S klesjícími teplotami ubývá i počet turistů, kteří přijeli za koupáním a nastává pravý čas na prozkoumání oblíbených destinací a měst. Prázdné uličky, žádné davy před památkami. Národními parky projdete bez čekání, až si všichni před vámi udělají selfie. Nebudete čekat v restauracích na místo a na fotkách budete mít skutečně jen to, co (a koho) tam mít chcete.

Právě teď si vychutnáte autentickou atmosféru a budete moct sledovat skutečný život tak, jak tu opravdu plyne. Místní se s vámi ochotně dají do řeči, protože mají čas a jsou odpočatí. Můžete se tak dozvědět spoustu drbů i zajímavých příběhů.

2. Nízké ceny

V Chorvatsku jsou logicky ceny všeho nejvyšší právě v letní sezoně. V ostatních měsících spadnou klidně i na polovinu. To se týká hlavně ubytování, ze kterého si budete moct libovolně vybírat, protože je všechno volné. Sezonní a mimosezoní ceny mají také národní a přírodní parky, památky, muzea, ale třeba také parkoviště ve městech. 

3. Zažijete místní zvyky a tradice

Jak jinak poznat druhý národ, než prostřednicvím zvyků a tradic. Přirozeně tak můžete zjistit, jak v Chorvatsku slaví důležité svátky a také zažít typické činnosti spojené s ročním obdobím. 

Jaro patří divokému chřestu. Zábava, o které většina z nás nikdy neslyšela. A tak zjistíte, že v jarním období místní žijí jenom chřestem. Roste na loukách nebo na ostrovech s těžko přístupný terénem. Roste jednotlivě, takže nabírat pořádnou náruč je celkem fuška. Jí se vařený s olivovým olejem a vejcem na tvrdo, v rizotu nebo omeletě. Najdete ho na trzích i v restauracích. 

Zažít tu můžete i Velikonoce a poznat je z úplně nové stránky. Tady neznají pomlázku, ale koledu si zajišťují zvláštní hrou jménem tuckanje pisanica. Do kostela se nosí světit větvičky olivovníků, obličej se omývá vodou s fialkovými kvítky, peče se sirnica. V některých oblastech má i malování kraslic další zajímavé podtexty. Na velikonoční výlet můžete vyrazit společně s námi, mrkněte na nášVelikonoční výlet do Dalmácie 

Podzim je ve znamení sklizně a lisování vína, olivového oleje a taky lovu olihní. Stejně jako na jaře všichni sbírají chřest, na podzim v podvečer vyráží nespočet lodiček na moře.

Velkou tradici tu mají vánoční trhy, které proslavil svým adventem Záhřeb. Ve všech městech stojí stánky, kam se po večerech chodí s přáteli i rodinou na svařené víno nebo gin v kulisách adventního programu. Vánoce se tu odehrávají trochu jinak a jí se úplně jiná jídla. No nestálo by za to, tohle všechno zažít a ochutnat?

4. Ochutnáte to, co v létě není

Čerstvé fíky vám neutečou ani v létě. Když přijedete na začátku (ranná odrůda petrovača) nebo na konci prázdnin, tak je stihnete. 

Skutečné žně dobrot se odehrávají na podzim. Dozrávají ty nejsladší mandarinky, které se po celém Chorvatsku rozváží hlavně z údolí Neretvy, kde jich rostou miliony. Na Istrii je doba lanýžů, dýní a jedlých kaštanů. Ke sklizním se pořádá také řada festivalů. 

Nachomýtnout se můžete ke sběru oliv, který vládne přelomu října a listopadu. Domácí vás rádi k téhle otravné práci přizvou za naturální odměnu. Taky je to doba granátových jablek, které následně střídá kiwi. 

Ochutnat můžete typické zimmní jídlo sarmu nebo vánoční cukroví, například vláčné fritule.

5. Nebude vám líto, že přijdete o den na pláži

V létě si užíváte každý okamžik strávený koupáním a sluněním. A i když třeba máte v hlavně spoustu míst a zážitků, raději je odložíte na jindy. Třeba až bude pršet. Když ale přijedete na podzim, v zimě nebo na jaře, tohle dilema odpadne. S lehkým srdcem tak můžete začít odškrtávat svůj "must see" seznam míst, kam jste se vždycky chtěli podívat, ale nepodívali.

6. Není nesnesitelné vedro

Letní teploty v Chorvatsku často atakují čtyřicítku, nebe je bez mráčku dlouhé týdny. To se opravdu dá těžko dělat cokoli jiného, než se chladit v mořských vlnách. Je jasné, že i kdybyste třeba rádi změninili program, plahočit se městy po památkách nebo šplhat na kopce, zvládne za takových podmínek jen málokdo. A pokud přece, moc si to neužije. Člověk se jenom potí a má žízeň a těžko dokáže myslet na něco jiného, než na chládek.

Během roku je v Chorvatsku příjemně. Na pozdim nebo na jaře můžete často chodit jen s lehkou bundou, nezřídka i v krátkém rukávu. Slunce příjemně svítí, ale nepraží. Po celý rok jsou otevřené zahrádky, na kterých se čile vysedává. Počasí je zkrátka naprosto ideální na toulání přírodou i městy i na užívání v kavárnách a restauracích

Na co si dát pozor

  • Doprava do Chorvatska mimo sezonu je obtížnější, zvlášť letecká. Fungují autobusy nebo staré dobré auto.
  • Dřív se stmívá. Pamatujte na to při plánování výletů, kdy musíte skončit kolem čtvrté páté, narozdíl od letních dnů.
  • Některé podniky jsou zavřené. To platí hlavně pro turistické restaurace nebo beach bary v letoviscích. Kavárny, fastfoody a některé restaurace ve větších městech ale fungují. Stejně tak obchody.
  • Sledujte předpověď. I když je většinou hezky, může nastat týden, kdy fouká studená bura nebo přijde jugo. To je potom hodně nepříjemné a dělat se nedá v podstatě nic.
Pro zobrazení komentářů se přihlaste nebo registrujte