Makej vole! Podcast #66 - RNDr. Lenka Žáková, Ph.D.: O cukru, sportu a hubnutí (video verze)

Doktorka Lenka Žáková pracuje v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR a zabývá se výzkumem a „vylepšováním“ inzulínu. V roce 2013 byla Lenka u klíčového objevu v oblasti vývoje nových inzulínů, který je nadějí pro miliony cukrovkářů.

Mimo to je Lenka vášnivá trailová běžkyně a je taky spoluautorkou kuchyřky Low-Carb Life. Proč jsem Lenku vyzpovídal? Protože, kdo jiný by měl vědět něco o cukru, hubnutí, zdravém životním stylu a dlouhověkosti než právě ona :)

Co jsme v podcastu probrali?

- Úvod zněl složitě, ale toho se nelekejte :))
- Jak se vyznat ve všech těch cukrech a sacharidech.
- Jak to funguje, když se najím.
- Co je to glykemický index potravin a proč má vliv na hubnutí/přibírání.
- Jak funguje inzulín a proč ovlivňuje hubnutí/přibírání.
- Co je to termický efekt potravin.
- Co je to hypoglykémie a hyperglykémie a jak se vyhnout hlaďáku.
- Jaká jídla nám z pohledu hubnutí nebo sportu „škodí.“
- Jak upravovat jídla - vaření vs. pečení vs. smažení.
- Cukrovka 2. typu a jak s ní zatočit.
- Slazené nápoje.
- Jak funguje sacharidová superkompenzace.
- A taky trochu o běhání :)
2:14:08