Právě vybíráte ten nejlepší přípravek?
Řešíte, která značka je ta nej?
Váháte?
Nedivím se. Argumentů kvality a čistoty lítá online prostorem spousta.
A vyznat se v nich není jednoduché.
Stálo to dost času a sil i mě, farmaceutku ;)
Ruku na srdce, ani já nevím zdaleka všechno. A tak jsem se obrátila se svými otázkami na odborníka Mgr. Františka Švejdu, který se posledních deset let věnuje výrobě olejů profesionálně.
Pohled do zákulisí totiž neublíží. Souhlasíte? ;)
Pojďme se podívat na oblíbené argumenty prodejců rybích olejů.
A podívat se, co je na nich pravdy:
.
Toto tvrzení popírá samotné přírodní zákony. Rybí olej totiž obsahuje určité množství těžkých kovů vždycky. Jde o to, kolik.
Vysvětlení, jak bezpečné jsou z tohoto pohledu produkty na českém trhu, si poslechněte zde.
což je forma vysoce vstřebatelná. Na rozdíl od běžných olejů na trhu.
Přeloženo do češtiny:
přírodní (triglyceridová) forma = rybí olej šetrně lisovaný,
“běžná” (ethylesterová) forma = rybí olej “čištěný chemicky”.
Podle mojí rešerše se tímto titulem přírodní formy výslovně pyšní přesně polovina značek rybích olejů na českém trhu. Nejsou to tedy žádné výjimky.
Které přesně to jsou, najdete v tabulce tady.
Dle slov Mgr. Františka Švejdy je dokonce docela pravděpodobné, že i zbylá polovina značek rybích omega-3 v této přírodní formě je dnes také. Dost možná se liší jen popisy produktů různých značek. To ale neznamená, že je jedno, kterou značku si vyberete!
Vysvětlení toho, jak si některé firmy hrají se slovy s cílem prodat, si poslechněte tady.
A tady najdete rovnou i postup, jak si vybrat správný přípravek krok po kroku.
V tomto ohledu netřeba se nijak významně bát.
—
Ale pro fajnšmekry ještě trochu podrobněji:
Někteří výrobci i přesto udávají, že tato přírodní forma má až o 70 % vyšší vstřebatelnost “oproti běžným”.
No, některá data ze studií to skutečně říkají. Ale pravdou zároveň je, že i tyto “synteticky” zpracované omega-3 (ve formě ethylesteru) vaše tělo dokáže dobře využít, pokud je místo na lžíci přidáváte na talíř.
Pokud tedy preferujete levnější značku rybího oleje, a nejste si úplně jisti, přidávejte si ho pro jistotu do jídla. Hlavní je, dávkovat dostatečné množství!
Pokud nevíte, jak na to, odzkoušené recepty najdete tady.
= má nízkou míru oxidace, oproti běžných na českém trhu.
Ano, čerstvost oleje je opravdu zásadní. Rychle se totiž kazí = “žlukne”.
Že byste si z obchodu odnesli starý, žluklý olej, ale prakticky nehrozí. Zákonná regulace je v tomto směru nastavená dost přísně.
Ano! Ale rozhodně tady neplatí poučka, že “vůně rybiny” = žluklý olej.
Naopak, velmi jemný odér u rybího oleje bývá známkou,
že váš olej je přečištěný až trochu moc.
Dobrá zpráva je, že kvalitu svého rybího (i rostlinného) oleje máte ve svých rukou i vy!
Tady se dozvíte,
jak kvalitní olej voní a chutná
jak dlouho vám vydrží doma
a co dělat i nedělat, abyste ho doma svou neopatrností nezničili.
Může. A nemusí.
Každá cesta má svá pro a proti.
Poslechněte si to tady.
Noooooooo, tak tady můžeme dlouho diskutovat.
A taky často diskutujeme! Hlavně s prodejci produktů s omega-3.
No, já nevím, jak vy, ale já si tu cenu radši spočítám.
Každá firma má totiž:
různě silný přípravek
koncentrace omega-3 se u podobných přípravků liší i 4x (!)
různě velké doporučené dávky
jeden výrobce doporučuje dávku 4 ml, jiný 5 ml, další 10 ml nebo 12 ml,
a od toho se odvíjí i jinak uváděná síla,
i cena.
Tohle přepočítání poměru síla : výkon je docela peklo.
Ale já to všechno přepočítala
a rovnou vám to shrnula do kalkulačky!
Na čtyři kliknutí vám ve vteřině připraví přepočet,
kolik toho oleje skutečně potřebujete užívat, aby vám fungoval.
A kolik vás to bude ve finále stát.
Tak tuhle otázku jsem si kladla dlouho. A pořád jsem to nemohla pochopit, jakto, že naši zemi příroda nevybavila kvalitními zdroji omega-3.
Asi se budete divit, stejně jako já, ale Češi tradičně získávali omega-3
z masa divokých lososů,
ze za studena lisovaných olejů.
A budete se možná divit ještě víc,
která nenáviděná plodina je v dnešní době v ČR skvělým zdrojem omega-3.
Pokud se kvalitně zpracuje.
Rozhovor o tom najdete tady.