Suroviny na těsto: 2 hrnky hladké špaldové mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 2 hrnky třtinového cukru, 2 vejce, 1 hrnek oleje, 1,5 hrnku mléka plus na namočení máku, 1 hrnek celého máku přes noc namočeného v mléce, 1 prášek do pečiva bez fosfátů
Suroviny na citronovou polevu: 1 bio citron, moučkový cukr (melu si sama z třtinového)
Postup: Hrnek máku zalejte mlékem (stačí, aby byl mák celý ponořený v mléce) a nechejte 10-12 hodin nabobtnat. V míse smíchejte všechny suroviny v těsto. Já nejprve promíchám suché suroviny, pak k nim přidám všechny mokré. Nemusíte šlehat elektrickým šlehačem, stačí dobře ručně promíchat. Těsto nalejte na hluboký plech nebo pekáč, případně do dvou koláčových forem. Plech nebo formy před nalitím těsta vymazejte máslem a vysypte hrubou moukou. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 40-45 minut. Na polevu vyšlehejte v misce šťávu z bio citronu s moučkovým cukrem. Množství cukru závisí na množství citronové šťávy, poleva by neměla být moc tekutá ani hustá. Na vychlazený makovec natřete polevu a nechejte ji trochu zaschnout. Až pak krájejte.
TIP: pokud upečete vyšší makovec, můžete ho po vychladnutí proříznout jako dort a promazat povidly, až pak dejte polevu.