Suroviny: dvě střední bulvy červené řepy, 1-2 ks šalotka, 1/2 ks jablko, 1 ks rajče, 2 stroužky česneku, 1-2 l kuřecí vývar, 1 dl smetana, olivový olej, kozí sýr, kozí jogurt, med, křen, sůl, pepř, bobkový list, čerstvý kopr, bio citron, volitelně brambor/fenykl/kořenová zelenina
Suroviny vystačí asi na 4-6 porcí polévky
Postup: Řepu upečte v troubě tak, že každou bulvu řepy (celé bulvy i se slupkou - neloupat) položte na alobal (do středu alobalu velikosti obdélníku/čtverce), pokapejte olivovým olejem, posolte a přidejte rozmáčknutý stroužek česneku (klidně i se slupkou). Bulvy zabalte do alobalu a balíčky dejte péct do trouby asi na 180 stupňů 1-2 hodiny. V hrnci na olivovém oleji opékejte nakrájenou šalotku, po chvíli přidejte buď nakrájený fenykl nebo kořenovou zeleninu (kořenové zeleniny nebo fenyklu zarestujte do základu polévky jen menší množství, dominantní surovinou musí být řepa) nebo jeden menší brambor. Restujte na středním plameni několik minut až se zelenina rozvoní. Přidejte nakrájené, spařené a oloupané rajče, polovinu jablka na kostičky, bobkový list a pepř. Podle slabosti vývaru směs zeleniny v hrnci posolte. Vše krátce restujte za stálého míchání. Upečenou řepu oloupejte a nakrájenou přidejte do hrnce, pak vše zalejte vývarem. Společně vařte mírným varem asi 15 minut do změknutí zeleniny. Nakonec přidejte smetanu a ještě krátce povařte. Vyndejte bobkový list a polévku rozmixujte do hladkého krému. Ve výkonném blenderu nemusíte dále pasírovat přes jemné sítko. Pokud použijete méně výkonný mixér, po rozmixování přepasírujte rozmixovaný krém přes jemné sítko. Výslednou chuť krému dolaďte solí, pepřem a případně kapkou citronové šťávy. Na talíři přidejte do polévky kozí sýr vyšlehaný s troškou medu, pepřem a čerstvým storuhaným křenem (kozí sýr můžete zjemnit kozím jogurtem). Ozdobte čerstvým koprem.
Jako vložku do polévky můžete použít také lžíci "tataráku" z červené řepy. Recept zde na Pickey. Kdo nemá rád kozí sýr, může použít krémový kravský sýr nebo jogurt. Namísto křenu lze do sýru přidat restované vlašské ořechy.