Štítná žláza je žláza endokrinního systému, což znamená, že produkuje a uvolňuje hormony přímo do krevního oběhu. Tato žláza se nachází v přední části krku, na štítné chrupavce. Štítná žláza je tvořena dvěma laloky, které jsou propojeny a vypadají jako motýlek. Tyto laloky jsou tvořeny drobnými váčky (folikuly), které produkují hormony, které jsou klíčové pro řízení metabolismu v těle. Hlavními hormony štítné žlázy jsou trijodtyronin (T3) a tyroxin (T4), které jsou produkovány samotnou žlázou a ovlivňují metabolismus buněk. Thyroid-stimulating hormone (TSH), který je produkován hypofýzou v mozku, ovlivňuje produkci T3 a T4.
Funkce štítné žlázy:
Produkce hormonů:
Regulace metabolismu:
Růst a vývoj:
Regulace teploty těla:
Vliv na srdce a nervový systém:
Snížené hodnoty T3/T4 hormonů:
Možné příčiny:
Zvýšené hodnoty T3/T4 hormonů:
Možné příčiny:
TSH hormon
Co oslabuje štítnou žlázu:
Moderní průmyslová strava: Tradiční strava je bohatá na minerály, vitamíny a živiny, zatímco moderní průmyslová strava s vysokým obsahem rafinovaných rostlinných olejů, PUFA tuků, bílého cukru, bílé mouky a lepku, průmyslově zpracovaných potravin vede k nedostatku klíčových živin a demineralizaci.
Nedostatek vitamínů rozpustných v tucích a dalších vitamínů: Zásadní jsou zejména vitamíny A a D, pro správnou funkci štítné žlázy. Nedostatek těchto vitamínů přispívá k problémům se štítnou žlázou. Dále nedostatek vitamínu C, vitamíny sk. B - hlavně B6 a B12 a nedostatek kyseliny listové. Je to ale i narušený metabolismus mědi!
Obrácený vápník-fosforový poměr: Důležitá je rovnováha mezi vápníkem a fosforem v potravě. Přebytek vápníku nebo jeho nevhodné poměry k fosforu mají negativní vliv na štítnou žlázu. Stejně tak negativně působí i nadbytek fosforu vůči vápníku.
Nedostatek minerálů: Nedostatky v minerálech, jako jsou jód, zinek, selen a měď, také negativně ovlivňují funkci štítné žlázy. V případě jódu to však není tak jednoduché, jak se doporučuje (doporučení jeho suplementace, která nic neřeší a naopak je spíše ke škodě).
Cholesterol
Oslabená štítná žláza může mít za následek vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Většinou se tak děje lidem na stravě s vysokým zastoupením cukru a PUFA olejů a nedostatkem využitelného jódu, nedostatkem v tucích rozpustných vitamínů a dalších mikroživin. Organismus zaplavuje krev cholesterolem jako ochranu tkání a k tvorbě ochranných steroidů. Lidé s oslabenou štítnou žlázou jsou náchylní na infekce, protože mají narušený imunitní systém, dále k srdečním onemocněním a rakovině. Vyšší hladina cholesterolu může být známkou zhoršeného zdraví, jenže jeho snižování je cestou do pekla, protože léky ke snižování cholesterolu neřeší příčinu. Tělo navíc v takové stavu vyšší hladinu cholesterolu potřebuje, protože se brání vzniku ještě horších zdravotních komplikací. Takže je třeba se zamyslet nad opravdovou léčbou - změnou životního stylu a stravy, faktorů zdraví, nikoliv na farmaka.
Cukry(rafinované cukry, fruktóza, rafinovaná mouka atd.)
Hladina glukózy v krvi je řízena mechanismem, do něhož patří vylučování inzulínu ze slinivky a hormonů několika žláz, včetně štítné žlázy a adrenálních žláz (nadledvinky). Pokud se škroby a cukry jí v naturální přirozené podobě současně s výživnými tuky a bílkovinami, jsou tráveny pomalu a do krevního oběhu vstupují pozvolna během několika hodin. Cukr narušuje metabolismus a hormonální rovnováhu v těle, podporuje zánětlivost a tím narušuje i funkci štítné žlázy. Vysoké vyplavování inzulínu = narušení funkce štítné žlázy a produkci thyroidních hormonů. Mylnou myšlenkou by ale bylo vynechání jednoduchých zdravých cukrů z jídelníčku, které naopak štítnou žlázu ozdravují. Samozřejmě v kontextu celé stravy.
Izoláty
Další výrobky oslabující štítnou žlázu jsou izoláty sojových bílkovin (obsahují fytáty, fytoestrogeny a inhybitory enzymů), dále izoláty proteinů - ze syrovátky, kaseinu, vaječných bílků získávané špatnými postupy (za vysoké teploty), u kterých se zvyšuje množství dusičnanů a dalších karcinogenů. Všechny tyto výrobky způsobují nerovnováhu vápníku a ostatních vitamínů v těle - to vede k osteoporóze. To samé platí o nízkotučných produktech - mlékárenské výrobky, libové maso, vaječné bílky, které ve velkém množství, připravované bez tuku, vedou k demineralizaci a nadbytku fosforu v těle.
Vitamín A
Vitamín A je velmi démonizovaný vitamín, avšak jeho konzumace z přirozených zdrojů nemá toxický účinek. Syntetický vitamín A ale toxický je, z čehož pramení jeho démonizace.
Do absorbce vitamínu A zasahují hlavně antibiotika, laxativa, náhražky tuků, léky na snížení cholesterolu v krvi a samozřejmě jeho nedostatek z přirozených surovin. Je velmi důležitý pro zdravou štítnou žlázu.
Jód
Je potřebný v nepatrném množství, ale i přes to je extrémně důležitý pro správnou funkci metabolismu tuků, funkci štítné žlázy a tvorbu sexuálních hormonů. Známky nedostatku mohou být - svalové křeče, studené ruce a chodidla, náchylnost k přibírání na váze, špatná paměť, zácpa, deprese, bolesti hlavy. Zdroje jódu jsou suroviny z moře - nerafinovaná mořská sůl, mořské řasy, rybí vývary, máslo, artyčok, ananas, chřest, tmavá listová zelenina. Některé druhy zeleniny mohou dokonce bránit jeho vstřebávání - například zelí nebo špenát, které se jedí syrové nebo nekvašené. Ke správnému využívání jódu je důležitý vitamín A. Konzumace nadměrného množství jódu má naopak toxický účinek - z jodizované soli, jódem obohacené výrobky, kelp). Jodizovaná sůl často uleví od jasných příznaků strumy, ale nezabrání jiným sekundárním problémům - obezita, nízká vitalita, slabé zuby a kosti, impotence, psychické problémy, srdeční onemocnění a rakovina. Kelp Vás rozhodně nezpasí a může být naopak kontraproduktivní.
Sója a další
Vyvarujte se seitanu (nefermentovaný pšeničný lepek), striktní makrobiotice, nefermentovaným sójovým bobům - obsahují velké množství fytátů, fytoestrogenů a inhibitorů vstřebávání živin = tofu, sojové mléko, sojová mouka - vedou k demineralizaci - vyčerpávají železo, vápník, zinek, hořčík, narušují endokrinní systém a oslabují funkci štítné žlázy. Fytoestrogeny navíc nelze odstranit ani fermentací a ani moderním zpracováním. Texturované sojové bílkoviny mají 3 problematické látky - zmíněná kyselina fytová, inhibitory tripsinu, a fytochemické látky (izoflavonoidy, genistein a daidzein) působící proti štítné žláze. Všechny tyto výrobky a suroviny se podílí na vzniku estrogenové dominance v dnešní společnosti. Dále kupované mořské řasy - je nutné je jíst střídmě, dlouho dušené, a ve vysoké kvalitě - většina jich obsahuje pesticidy a fungicidy a někteří lidé je nedokáží dobře trávit. Osobně mořské řasy nedoporučuji konzumovat.
Zásady pro podporu zdraví štítné žlázy:
Tradiční potraviny:
Kvalitní tuky:
Vitamíny a minerály:
Eliminace průmyslově zpracovaných potravin:
Fermentované potraviny:
Omezení antinutrientů:
Rovnováha mezi tuky:
Suroviny, které podporují funkci štítné žlázy jsou:
Potraviny bohaté na jód:
Vitamíny A, D a K2:
Suroviny bohaté na minerály:
Kvalitní bílkoviny:
Ovocné a zeleninové šťávy:
Irský mech (Chondrus Crispus) - v malém množství při nedostatku jódu. Jako čaj v malých dávkách.
Ústřice z kvalitního zdroje a extrakt z Irských ústřic (OysterMax) - dominující přírodní celistvý zdroj vysoce vstřebatelného zinku, ale i dalších více než 50 minerálů a stopových prvků, aminokyselin, vitamínů a esenciálních mastných kyselin.
Indium = minerál pro správnou funkci štítné žlázy, metabolismus a optimalizaci hormonální rovnováhy.
MCT olej - pro podporu funkce mozku (kombinace s omezením příjmu cukrů), pro podporu funkce štítné žlázy - podporuje metabolismus, proces regenerace, obnovu buněk.
Okinawa minerály - při silné demineralizaci.
Syrové Jersey mléko
Mořská plazma (Quinton) - při sportu a dehydrataci, nemoci a ztrátě tekutin.
Nerafinovaná Keltská mořská sůl (Guérandai)
Nezapomeňte na správnou hydrataci těla - čistá voda, bylinné čaje, elektrolyty! - nepřepíjet se.