Štítná žláza v kontextu

Štítná žláza je žláza endokrinního systému, což znamená, že produkuje a uvolňuje hormony přímo do krevního oběhu. Tato žláza se nachází v přední části krku, na štítné chrupavce. Štítná žláza je tvořena dvěma laloky, které jsou propojeny a vypadají jako motýlek. Tyto laloky jsou tvořeny drobnými váčky (folikuly), které produkují hormony, které jsou klíčové pro řízení metabolismu v těle. Hlavními hormony štítné žlázy jsou trijodtyronin (T3) a tyroxin (T4), které jsou produkovány samotnou žlázou a ovlivňují metabolismus buněk. Thyroid-stimulating hormone (TSH), který je produkován hypofýzou v mozku, ovlivňuje produkci T3 a T4.

Funkce štítné žlázy:

Produkce hormonů:

  • T3 (trijodtyronin): Je aktivní forma hormonu štítné žlázy, který působí přímo na buňky a ovlivňuje metabolismus.
  • T4 (tyroxin): Je prekurzorem T3, který je většinou produkovaný štítnou žlázou. T4 je méně aktivní, ale v buňkách se může přeměnit na aktivní T3.
  • TSH (thyroid-stimulating hormone): Tento hormon je produkován hypofýzou a stimuluje štítnou žlázu k produkci T3 a T4.

Regulace metabolismu:

  • Hormony štítné žlázy ovlivňují, jak rychle tělo spaluje kalorie a jakým způsobem využívá energii. Zajišťují také správný růst a vývoj buněk a orgánů.

Růst a vývoj:

  • Hormony štítné žlázy jsou klíčové pro normální růst a vývoj, zejména u dětí a adolescentů.

Regulace teploty těla:

  • Ovlivňují termoregulaci těla, což má vliv na teplotu těla a schopnost těla udržovat teplo.

Vliv na srdce a nervový systém:

  • Ovlivňují srdeční frekvenci a funkci nervového systému.

    Snížené hodnoty T3/T4 hormonů:

    Možné příčiny:

    • Hypothyreóza (nedostatek hormonů štítné žlázy).
    • Poruchy štítné žlázy.
    • Podvýživa nebo nevhodná strava.
    • Autoimunitní onemocnění (např. Hashimotova tyreoiditida).

      Zvýšené hodnoty T3/T4 hormonů:

      Možné příčiny:

      • Hyperthyreóza (přebytek hormonů štítné žlázy).
      • Nádor na štítné žláze.
      • Autoimunitní onemocnění (např. Basedowova nemoc).

      TSH hormon

      • Zvýšení TSH značí naopak hypothyreózu - sníženou funkci štítné žlázy
      • Snížení TSH značí hyperthyreózu - zvýšenou funkci štítné žlázy
      • Oba stavy ale souvisí často se stejnými faktory - nedostatkem progesteronu, estrogenovou dominancí a toxicitou v těle 
      • Jeho hladinu ovlivňuje samozřejmě strava, demineralizace, léky, těžká akutní onemocnění, hladovění, stres, nadměrná fyzická aktivita, narušený spánek a špatná produkce melatoninu. 

      FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ ŠTÍTNOU ŽLÁZU

      Co oslabuje štítnou žlázu:

      1. Moderní průmyslová strava: Tradiční strava je bohatá na minerály, vitamíny a živiny, zatímco moderní průmyslová strava s vysokým obsahem rafinovaných rostlinných olejů, PUFA tuků, bílého cukru, bílé mouky a lepku, průmyslově zpracovaných potravin vede k nedostatku klíčových živin a demineralizaci.

      2. Nedostatek vitamínů rozpustných v tucích a dalších vitamínů: Zásadní jsou zejména vitamíny A a D, pro správnou funkci štítné žlázy. Nedostatek těchto vitamínů přispívá k problémům se štítnou žlázou. Dále nedostatek vitamínu C, vitamíny sk. B - hlavně B6 a B12 a nedostatek kyseliny listové. Je to ale i narušený metabolismus mědi! 

      3. Obrácený vápník-fosforový poměr: Důležitá je rovnováha mezi vápníkem a fosforem v potravě. Přebytek vápníku nebo jeho nevhodné poměry k fosforu mají negativní vliv na štítnou žlázu. Stejně tak negativně působí i nadbytek fosforu vůči vápníku. 

      4. Nedostatek minerálů: Nedostatky v minerálech, jako jsou jód, zinek, selen a měď, také negativně ovlivňují funkci štítné žlázy. V případě jódu to však není tak jednoduché, jak se doporučuje (doporučení jeho suplementace, která nic neřeší a naopak je spíše ke škodě).

      DŮLEŽITÉ SOUVISLOSTI:

      Cholesterol

      Oslabená štítná žláza může mít za následek vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Většinou se tak děje lidem na stravě s vysokým zastoupením cukru a PUFA olejů a nedostatkem využitelného jódu, nedostatkem v tucích rozpustných vitamínů a dalších mikroživin. Organismus zaplavuje krev cholesterolem jako ochranu tkání a k tvorbě ochranných steroidů. Lidé s oslabenou štítnou žlázou jsou náchylní na infekce, protože mají narušený imunitní systém, dále k srdečním onemocněním a rakovině. Vyšší hladina cholesterolu může být známkou zhoršeného zdraví, jenže jeho snižování je cestou do pekla, protože léky ke snižování cholesterolu neřeší příčinu. Tělo navíc v takové stavu vyšší hladinu cholesterolu potřebuje, protože se brání vzniku ještě horších zdravotních komplikací. Takže je třeba se zamyslet nad opravdovou léčbou - změnou životního stylu a stravy, faktorů zdraví, nikoliv na farmaka. 

      Cukry(rafinované cukry, fruktóza, rafinovaná mouka atd.)

      Hladina glukózy v krvi je řízena mechanismem, do něhož patří vylučování inzulínu ze slinivky a hormonů několika žláz, včetně štítné žlázy a adrenálních žláz (nadledvinky). Pokud se škroby a cukry jí v naturální přirozené podobě současně s výživnými tuky a bílkovinami, jsou tráveny pomalu a do krevního oběhu vstupují pozvolna během několika hodin. Cukr narušuje metabolismus a hormonální rovnováhu v těle, podporuje zánětlivost a tím narušuje i funkci štítné žlázy. Vysoké vyplavování inzulínu = narušení funkce štítné žlázy a produkci thyroidních hormonů. Mylnou myšlenkou by ale bylo vynechání jednoduchých zdravých cukrů z jídelníčku, které naopak štítnou žlázu ozdravují. Samozřejmě v kontextu celé stravy. 

      Izoláty

      Další výrobky oslabující štítnou žlázu jsou izoláty sojových bílkovin (obsahují fytáty, fytoestrogeny a inhybitory enzymů), dále izoláty proteinů - ze syrovátky, kaseinu, vaječných bílků získávané špatnými postupy (za vysoké teploty), u kterých se zvyšuje množství dusičnanů a dalších karcinogenů. Všechny tyto výrobky způsobují nerovnováhu vápníku a ostatních vitamínů v těle - to vede k osteoporóze. To samé platí o nízkotučných produktech - mlékárenské výrobky, libové maso, vaječné bílky, které ve velkém množství, připravované bez tuku, vedou k demineralizaci a nadbytku fosforu v těle. 

      Vitamín A

      Vitamín A je velmi démonizovaný vitamín, avšak jeho konzumace z přirozených zdrojů nemá toxický účinek. Syntetický vitamín A ale toxický je, z čehož pramení jeho démonizace. 

      Do absorbce vitamínu A zasahují hlavně antibiotika, laxativa, náhražky tuků, léky na snížení cholesterolu v krvi a samozřejmě jeho nedostatek z přirozených surovin. Je velmi důležitý pro zdravou štítnou žlázu.

      Jód

      Je potřebný v nepatrném množství, ale i přes to je extrémně důležitý pro správnou funkci metabolismu tuků, funkci štítné žlázy a tvorbu sexuálních hormonů. Známky nedostatku mohou být - svalové křeče, studené ruce a chodidla, náchylnost k přibírání na váze, špatná paměť, zácpa, deprese, bolesti hlavy. Zdroje jódu jsou suroviny z moře - nerafinovaná mořská sůl, mořské řasy, rybí vývary, máslo, artyčok, ananas, chřest, tmavá listová zelenina. Některé druhy zeleniny mohou dokonce bránit jeho vstřebávání - například zelí nebo špenát, které se jedí syrové nebo nekvašené. Ke správnému využívání jódu je důležitý vitamín A. Konzumace nadměrného množství jódu má naopak toxický účinek - z jodizované soli, jódem obohacené výrobky, kelp). Jodizovaná sůl často uleví od jasných příznaků strumy, ale nezabrání jiným sekundárním problémům - obezita, nízká vitalita, slabé zuby a kosti, impotence, psychické problémy, srdeční onemocnění a rakovina. Kelp Vás rozhodně nezpasí a může být naopak kontraproduktivní. 

      Sója a další

      Vyvarujte se seitanu (nefermentovaný pšeničný lepek), striktní makrobiotice, nefermentovaným sójovým bobům - obsahují velké množství fytátů, fytoestrogenů a inhibitorů vstřebávání živin = tofu, sojové mléko, sojová mouka - vedou k demineralizaci - vyčerpávají železo, vápník, zinek, hořčík, narušují endokrinní systém a oslabují funkci štítné žlázy. Fytoestrogeny navíc nelze odstranit ani fermentací a ani moderním zpracováním. Texturované sojové bílkoviny mají 3 problematické látky - zmíněná kyselina fytová, inhibitory tripsinu, a fytochemické látky (izoflavonoidy, genistein a daidzein) působící proti štítné žláze. Všechny tyto výrobky a suroviny se podílí na vzniku estrogenové dominance v dnešní společnosti. Dále kupované mořské řasy - je nutné je jíst střídmě, dlouho dušené, a ve vysoké kvalitě - většina jich obsahuje pesticidy a fungicidy a někteří lidé je nedokáží dobře trávit. Osobně mořské řasy nedoporučuji konzumovat. 

      CO S TÍM?

      Zásady pro podporu zdraví štítné žlázy:

      Tradiční potraviny:

      • Konzumujte suroviny, které jsou součástí tradičních stravovacích vzorů, včetně fermentovaných potravin a potravin bohatých na vitamíny a minerály.

      Kvalitní tuky:

      • Dávejte důraz na konzumaci kvalitních živočišných tuků, jako jsou živočišné tuky od zvířat z pastvin - hovězí lůj, játra, vnitřnosti, sádlo z pastevních prasat, vejce, morek... Tyto tuky jsou důležité pro tvorbu hormonů štítné žlázy.

      Vitamíny a minerály:

      • Význam vitamínů a minerálů pro zdraví štítné žlázy hraje prim, zejména vitamínů A a D, jodu, zinku, selen a mědi.

      Eliminace průmyslově zpracovaných potravin:

      • Úplně eliminujte průmyslově zpracované potraviny s vysokým obsahem cukru, glukózofruktózového sirupu, bílé mouky, chemie a umělých látek.

      Fermentované potraviny:

      • Konzumujte fermentované potraviny střídmě a denně, jako jsou kvašené mléčné výrobky (daleko efektivnější než rostlinné fermenty) i kyselé zelí, které podporují zdravou střevní flóru.

      Omezení antinutrientů:

      • Omezte potraviny, které ovlivňují absorpci živin, jako jsou fytochemikálie v některých rostlinných potravinách.

      Rovnováha mezi tuky:

      • Mějte vyvážený příjem tuků - hlavně nasycených tuků, které jsou důležité pro tvorbu hormonů - progesteronu i testosteronu.

      Shrnutí:

      Suroviny, které podporují funkci štítné žlázy jsou:

      Potraviny bohaté na jód:

      • Můžete získat jód střídmou konzumací rybích produktů (zvláště treska, losos - velmi malé množství, sumeček africký, ...), mořských plodů (ústřice, krevety, humr, langusta, mušle, chobotnice) a mořské soli (nemodifikované, nerafinované).

      Vitamíny A, D a K2:

      • Tyto vitamíny jsou klíčové pro zdravou funkci štítné žlázy. Zdroje zahrnují rybí játra, tuky od zvířat z pastvy, vaječné žloutky, žluté máslo a fermentované mléčné produkty.

      Suroviny bohaté na minerály:

      • Minerály jako zinek, selen, měď a železo jsou důležité pro správnou funkci štítné žlázy. Suroviny jako hovězí maso od krav z pastvy, zralé ovoce, fermentované rostlinné suroviny pouze pro pestrý jídelníček. 

      Kvalitní bílkoviny:

        • Dostatečný příjem kvalitních bílkovin, jako jsou ryby, drůbež, vejce, hovězí a další maso od zvířat z pastvy, podporuje celkové zdraví a regeneraci tkání v těle.

      Ovocné a zeleninové šťávy:

        • Některé šťávy, zejména šťáva z červené řepy (řepný kvas), jsou vhodné pro štítnou žlázu.

      TIPY a TRIKY:

      • Je třeba posílit fungování štítné žlázy pomocí denního užívání mořské soli jako kvalitního zdroje využitelného jódu, předcházet nedostatku vitamínů a minerálů, zařazení antimikrobiálních tuků a vyřazení průmyslově zpracovaných potravin obsahující rafinované sacharidy, zoxidovaný cholesterol, rostlinné oleje obsahující volné radikály (převážně nestálá kyselina omega-3 linolenová, která podléhá degradaci při jejím zpracování, jako je extrakce, hydrogenace) a další přidané chemické látky. 
      • Doporučuji Keltskou mořskou sůl (Celtic Sea Salt). 
      • Stravu je třeba volit při problémům z dřívějšího nezdravého životního stylu jemnější, s mírným zastoupením koření. Důležité jsou čerstvé bylinky, které používejte naopak hojně. Stejně tak jsou důležité vývary z kostí a ryb - zejména želatina, která je výborným pomocníkem pro správnou funkci trávení a vstřebávání vařeného jídla. 
      • Vyvarujte se glutamátu sodnému!
      • Při problémech se štítnou žlázou je třeba výrazně eliminovat nenasycené tuky (PUFA - omega 3, omega 6). 
      • Do Vaší stravy zařaďte rybí vývary a rybí polévky z rybích hlav, které jsou důležité pro správnou funkci štítné žlázy. Ostatní vývary z kostí různých zvířat jsou samozřejmě také prospěšné. 
      • Další důležitý zdroj je lososový kaviár nebo jikry z ryb čistých vod. 
      • Nejezte syrový špenát, brokolici a další zeleninu, která obsahuje goitrogeny. Je třeba je tepelně upravit - nejlépe v polévce s vývarem. 
      • Nekonzumujte moderní kultivary sojových bobů -  způsobují osteoporózu, srdeční onemocnění, rakovinu a oslabují štítnou žlázu. 
      • Nebuďte vegani - minimalizujete tak příjem důležitých esenciálních živin a oslabujete si funkci štítné žlázy. 
      • Vyvarujte se obezity prevencí - strava, pohyb, stres management. 
      • Konzumujte šťávu z kysaného zelí a další suroviny bohaté na vitamín C - banány, avokádo, brambory, švestky a povidla bez cukru a konzervantů, rozinky bez cukru, trochu! vařené brokolice, růžičkovou kapustu (nikoliv denně, kvůli goitrogenům).

      PŘÍRODNÍ TOP SUPLEMENTACE

      Irský mech (Chondrus Crispus) - v malém množství při nedostatku jódu. Jako čaj v malých dávkách. 

      Ústřice z kvalitního zdroje a extrakt z Irských ústřic (OysterMax) - dominující přírodní celistvý zdroj vysoce vstřebatelného zinku, ale i dalších více než 50 minerálů a stopových prvků, aminokyselin, vitamínů a esenciálních mastných kyselin.  

      Indium = minerál pro správnou funkci štítné žlázy, metabolismus a optimalizaci hormonální rovnováhy. 

      MCT olej - pro podporu funkce mozku (kombinace s omezením příjmu cukrů), pro podporu funkce štítné žlázy - podporuje metabolismus, proces regenerace, obnovu buněk. 

      Okinawa minerály - při silné demineralizaci. 

      Syrové Jersey mléko

      Mořská plazma (Quinton) - při sportu a dehydrataci, nemoci a ztrátě tekutin. 

      Nerafinovaná Keltská mořská sůl (Guérandai)

      Nezapomeňte na správnou hydrataci těla - čistá voda, bylinné čaje, elektrolyty! - nepřepíjet se. 

      Pro zobrazení komentářů se přihlaste nebo registrujte